Gravsted med et mindesmærke

Hvorfor et mindesmærke på en kirkegård?

”Som regel er det jo de pårørende, der bedst kan udtale sig om deres gravsteder og gravstens fortræffeligheder. Det er min oplevelse, at det er meget forskelligt, hvad det betyder”, fortæller præst Lisbeth Rasmussen adspurgt om betydningen af at have et gravsted at besøge, når man har mistet. ”Det konkrete fysiske rum med ro skaber et mentalt mindesrum. På kirkegården går tiden på en måde i stå. Det er uden for resten af verdens larm, stress og jag, så der bliver rum for og tid til at dvæle og mindes, sørge over og tale med afdøde.”

Hvad angår selve udformningen af gravstedet og stenen fortæller Lisbeth Rasmussen videre: ”Derudover kan stenen udvælges og udformes, så den er med til at symbolisere afdøde eller det liv, de efterladte har haft med afdøde. Desuden er gravstedet afgrænset - alle mulige kan ikke færdes og forstyrre afdøde eller de efterladte på besøg. Stenen er god fordi den er tung, bestandig, urokkelig. Det er med til at give ro og tryghed. En klippe at hvile sig op ad – en floskel, der dog har sin mening.”

Ved en grav kan man vise sin kærlighed

Præsten fortsætter omkring stenens symbolske betydning: ”Og så er der naturligvis allusionen til Jesu gravsted, med stenen som er væltet fra. Gravstedet og stenen forlænger for nogle også kontakten til afdøde. Her kan de komme og sørge, men de kan også fortsat vise deres kærlighed ved at plante blomster, bringe små ting til graven, holde den pæn, udsmykke den som afdøde kunne lide det mm. Her får de lov til at mærke den afdøde, og her har de lov til at savne i fred og ro, uden nogen beder dem komme videre. Det er legalt at være ked på en kirkegård.” Lisbeth Rasmussen slutter med at understrege, at der mange måder at sørge og mindes på. Andre har det anderledes og har ikke brug for en sten eller et gravsted for at mindes. ”De synes, de bærer afdøde videre i deres hjerter og erindring, og de mindes måske afdøde ved at foretage handlinger eller skabe traditioner, hvor de sammen med familie og venner mindes.”

Ønsker du rådgivning og en snak om sten, granit og kvalitet, så kontakt os