Kirkegårdene og gravsten er vores kulturarv

Kirkegårdenes værdi som kulturarv

De danske kirkegårde er noget ganske særligt. Der er tradition for at have en høj grad af pleje- og vedligeholdelse både på kirkegårdsanlæggene og på de enkelte gravsteder. Desuden er der er række bevaringsværdige gravsten og andre bestandige mindesmærker af ældre dato på landets kirkegårde. Helt på linje med andre historiske kulturskatte i Danmark.

En kirkegård er naturligvis et sted med intens ro og ophøjethed, hvor man kan finde uforstyrrethed. Man kan måske endda finde plads til en indre dialog og finde frem til en form for meditativ ren og skær ”væren til”. De danske kirkegårde er utrolig velholdte, og traditionen med at omkranse gravene med små hække og beplante dem giver indtryk af små haver. For mange mennesker er netop have- og naturoplevelsen en berigende og beroligende oplevelse. Man finder ro i en urolig verden med meget trafik og krav om online tilstedeværelse i alle døgnets timer. Mange opsøger kirkegårdene for at få et grønt islæt i deres hverdag, ikke mindst hvis de bor i et tætbefolket område uden adgang til fri natur.

En flig af evigheden

På kirkegårdene er der ud over nydelsen af planter, træer og smukke gravsten, der fortæller en historie, også mulighed for at komme i flygtig berøring med evigheden. Kirkegårdenes anlæg som kulturarv er et uomtvisteligt faktum. De mange gravsten rummer kultur, tro og værdier set i et kulturhistorisk perspektiv: budskaber fra biblen, fra salmebogen eller fra efterladte, der har villet give deres afdøde en personlig sidste hilsen eller har villet vise deres kærlighed. Selvom ca. 80 % i dag vælger at blive kremeret, og ca. 20 % vælger at blive begravet, er der mange muligheder for at skabe enten en have eller mindeplads på en af vores smukke kirkegårde

Ønsker du rådgivning og en snak om sten, granit og kvalitet, så kontakt os.