Vores Historie

Gudnason Gravsten har tre generationers erfaring med at skabe de smukkeste gravsten. Stenhuggeri med dansk kvalitetshåndværk. Kæmpeudvalg af sten i forskellige farver og former.

Sagaen om
Gudnason

Sagaen om Gudnason Stenhuggeri i Give – granit, gravstene og kvalitet gennem tre generationer

Historien om Gudnason sten- og billedhuggeri i Give gennem tre generationer begynder med, at Olafur Gudnason som 1912 rejste til Danmark. Han flyttede i 1916 til Give og købte Give cementstøberi som han drev i mange år. Olafur fattede interesse for stenhuggeriet, og i 1929 solgte han cementstøberiet for udelukkende beskæftige sig med stenhuggeriet. Springet til stenhuggeriet var nærliggende, da man dengang af nød brugte beton sammen med rigtig granit pga. råvare-mangel. Sønnen Svend fik i 1952 overdraget forretningen. Han var både driftig og initiativrig, og firmaet udviklede sig hurtigt. Men Svends stræben efter perfektion var ikke uden temmelig store sten på vejen.

 

Svend, saven og sø-stenene

Svend ville være uafhængig og anskaffede sig i 1960 en primitiv stensav. Han havde udstilling af gravsten og eksperimenterede med selv at save i sten ved familiens bolig midt i Give. Da der blev brug for mere plads til både udstilling og produktion, blev plankeværket flyttet rundt på familiens grund, efterhånden som forretningen blev udvidet, og en del af familiens have blev inddraget. Svend var ambitiøs og havde ideer, der gik ud over det lokale aspekt. Han ville være selvforsynende. Der var rationering og monopol på råvarerne fra Bornholm. Man måtte stå med hatten i hånden for at købe sten. Så Svend opdagede en anden mulighed. Han brugte sø-sten, der blev fisket op af fiskerbåde. Mange rystede på hovedet og hånede hans forsøg og eksperimenter med saven. Men efter to års ihærdigt arbejde med at udvikle saven og teknikken lykkedes det omsider til Svends tilfredshed. Men han måtte skaffe sig bedre råmateriale.

 

Til Sverige efter sten

Der var også en del skepsis fra omverdenen, da Svend første gang i 60’erne startede sin egen lastbil og kørte til Sverige for selv at importere natursten i store råblokke. Svend Gudnason skabte sit eget forretningskoncept: Håndplukkede natursten fra Sverige. I Sverige rejste han rundt og kiggede på stenbrud. Der var smukke sten i et område ved Halmstad, hvorfra man havde taget kantsten. Gudnason fra Give fik genåbnet bruddet i gammelt dansk land, Halland i Sverige, ved at love at aftage en mængde sten. Det var en udfordring at fragte blokkene til Danmark. Ikke mindst fordi bremserne på datidens lastbiler var relativt underdimensionerede, og den tunge last skulle fra

Sverige over Grenå gennem Aarhus til Give. Så takket være Svend kom Halmstadstenen til Danmark i 60’erne. Den dag i dag er Halmstadstenen en hyppigt anvendt natursten til gravsten.

Garantien for kvalitet, sunde, smukke og personligt udvalgte sten og stolte håndværkstraditioner gennem generationer er et særkende og stadigt kendetegnende for Gudnasons særlige identitet og kvalitetssikring.

 

Tredje generation i Give

Svends hustru stod for kontor- og bogholderi i firmaet og samtidig voksede familien. Gudnasons nuværende direktør og indehaver, Lars, blev født i 1960 og var familiens tredje og yngste søn. Når Lars som lille dreng kom hjem fra skole, fandt han skærver og huggede kors og stjerner eller prøvede at lave inskriptioner. Firmaets behov for plads voksede yderligere. I 1970’erne udvidede Gudnason og byggede hovedsæde, hvor firmaet ligger nu. Lars trådte sine barne- og ungdomssko, var venner med medarbejderne og færdedes hjemmevant i den store forretning. Siden 1995 har Lars været direktør og stået i spidsen for Gudnason Sten- og Billedhuggeri.

 

Fra ædelt håndværk til hypermoderne industrivirksomhed

Siden Lars Gudnason overtog firmaet har Gudnason udviklet sig til at være en moderne, højteknologisk industrivirksomhed. Produktionen omfatter gravsten, samt granit i alle tænkelige sammenhænge indendørs (bord- og vinduesplader, gulve) og udendørs (trapper, haven, skulpturer) . Gudnason Granit har som den eneste virksomhed i Danmark en højteknologisk, horisontal Blokwire-sav Blokwire-sav, der kan skære i kolossale granitblokke. Når den moderne teknologi har gjort sit med at skære råskiverne, kommer håndværket og efterbearbejdning af stenene. Du kan finde Gudnasonsten i alle vores 8 afdelinger.

 

”Jeg udvælger selv de blokke, jeg ønsker at købe. I gode, klare, rene farver, uden revner og andre fejl. De klareste farver i stenblokken giver den smukkeste gravsten.”

Lars Gudnason